Bronzealder nål

Bronzealder nål




Skrevet af Anne-Lise


Nålen blev fundet i juli 2006 i den vestlige del af Spanager grusgrav, lige ved dæmningen til den store sø.


Den er imidlertid kommet med et læs sten fra den østlige grusgrav. På et eller andet tidspunkt inden 31.12.2002 er den gravet op med en stor Volvo gummiged i grusgraven. Kørt op til et sorteringsanlæg, hvor den sammen med store sten er hoppet henover flere grussold. Til sidst er den faldet ned i en bunke med usorterede materialer bl.a. store singels, der bruges til vejfyld mv.


Herfra er den igen – sammen med sten - blevet læsset i grabben af gummigeden og kørt ned i bunden af den store grusgrav, hvor stenene skulle stabilisere dæmningen.


På en aftentur mange år senere, hvor grusgraven nu er lukket, ser Flemming noget stikke op – måske et søm.

Han tager det op og smider det lidt til siden, det er jo ikke noget at træde på. Et par dage senere slog det ham, at det var da ikke et søm !

Heldigvis fandt han nålen med det samme dagen efter – og ja det var en dragtnål fra romersk jernalder.

Den ville findes og det blev den så af en anden smed i en anden tidsalder.................


Sammen med Anna og Naja besøgte vi Køge Museum i december 2008, hvor Anna overrakte Bronzenålen til Sv. Å. Tornbjerg. Senere fik vi denne venlige hilsen:



Kære Anne-Lise og Flemming G. Hansen


"Endnu engang tak for den fine bronzenål fundet i jeres grusgrav. Det er jo lidt af et mirakel at den overhovedet har overlevet og er sluppet med en bøjet nål.


Jeg har nu haft mulighed for at kikke nærmere på smykket og kan fortælle, at det er en bronzefibel af Haraldsted-type, som kan dateres til yngre romersk jernalder nærmere bestemt fra perioden 300 - 375 e. Kr. f.


Den er højest sandsynligt fra en grav, hvori der måske også har været andre ting, eksempelvis lerkar.

Smykket vil, hvis det går efter planen blive afleveret til Nationalmuseet d. 20 januar som danefæ, med ønske om at smykket - efter endt konservering m. v. bliver returneret til Køge Museum til udstillingsbrug.


I vil i løbet af en mdr. eller to modtage et brev fra nationalmuseet der fortæller lidt om smykket og måske også lidt om en danefægodtgørelse.


Vi håber at smykket med tiden kan udstilles på Køge Museum."




Efterfølgende fik vi næsten samme svar fra Nationalmuseet. Nålen var danefæ og Flemming modtog 800 kr. i findeløn.

Nu håber vi, den er blevet restaureret og at de passer godt på den.




I september 2014 blev det offentligtgjort, at man havde fundet den femte "Trelleborg" i Danmark. I fugleflugtlinie ligger den vel ca. 2 km øst for vores grusgrav, der jo også er en del af Køge Ås. Denne Ås og Køge Å passerer lige forbi borgringen

Det skal blive spændende at høre, om man fastholder navnet Vallø Borgring - eller vælger det helt naturlige Køge Ås Borgring.


Måske bygges der kopier af de bygninger, der engang har været der, volde og naturligvis en souvenirbutik!

Så ville det være oplagt at sælge museumskopier af vores flotte bronzealdernål!





Det er dette harpeanlæg nålen har været igennem......


Hvis Du har læst "Bogen om grus" ... får man den idé, at det kunne være en offer-gave, der er lagt ned til de afdøde - historien om skeletterne ... Museumsinspektøren fortalte, at de afdøde i bronze/jernalderen ofte blev begravet i siddende stilling... så måske .. !


Man kunne teste de sidste rester af skeletterne og fastslå alderen herpå, men nu må det være nok ! siger Flemming, nu er de begravet for sidste gang ... og jeg kan ikke huske hvor de ligger !